Kreativa Processer

Kreativa Processer

Läkande konst och annat skapande

Jag heter Erika och är skribent.

Den här bloggen har som syfte att visa SJÄLVLÄKANDE KONSTSKAPANDE PROCESSER.

Idag finns det väldigt mycket litteratur i omlopp där författare berättar om sina svårigheter i livet, och deras individuella sätt att handskas med dem. Det är mycket inspirerande att läsa om hur andra människor har lyckats ta sig igenom svåra passager själva, tycker jag.

Du behöver förstås inte vara olycklig för att ägna dig åt hälsoförebyggande konst - men ofta är just skaparprocesserna det som hjälper oss att hålla igång ett positivt flöde <3

-------¤-----¤--¤----¤--¤¤-

Kontakta mig gärna om du vill bli "Gäst-skribent/konstnär"!

Min emailadress är: kulturkonsthalsamiljo[at]live.comVi hörs!

¤ erika ¤

Femte Gästen

publiceratPosted by Erika Chotai Sun, September 15, 2013 22:22:24

... är författaren Anna Hansson.Hon har skrivit flera ungdomsböcker, och även en barnbok. Läs mer om hennes arbete Här

Det här är en intervju jag gjort med henne, hennes nya bok Alla har dansfeber släpptes i dagarna.


Jag fascineras av att du hunnit ge ut flera böcker bara det senaste halvåret … hur är det möjligt?

Även om flera av mina böcker har kommit ut under bara ett halvår så har de tagit längre tid än så att skriva. Wanted är den jag började skriva på först, tillsammans med Marie Nilsson, och det var redan 2010. Sen hann Dansfeber ut före, den började jag på 2011, och den kom ut under hösten 2012. Så att ha böcker som kommer ut i samma takt även i fortsättningen är nog inget jag kan räkna med, även om jag faktiskt har tre som kommer nu under hösten/vintern också!

Hur kom du på att du ville skriva just för ungdomar?

Jag kommer inte på att jag ska skriva för barn, eller ungdomar först, och försöker komma på en idé som passar, utan jag kommer på en idé först, och sedan brukar det vara ganska självklart vilken ålder den idén passar för.

När du skriver om dans, använder du dig då av egna erfarenheter eller har du gjort research och besökt teatrar för att kunna skriva om det?

Jag har dansat så länge, i 25 år ungefär, så jag har varit på tillräckligt många danslektioner, dansläger och dansföreställningar för att ha klarat mig utan research hittills. Men i nästa bok, om det nu blir en sådan men det hoppas jag verkligen, då kommer de att uppträda på ett ställe där jag aldrig har varit, så där kommer det att krävas en massa research, helst en researchresa för det är ett himla spännande ställe de ska uppträda på!

Hur handskas du med det faktum att du hela din skrivtid sitter i en uppdiktad värld, blir det inte besvärligt sedan när man är ute i samhället?

Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att skrivandet är som vilket jobb som helst. När jag är klar för dagen då skiter jag i det.

Vad är det bästa med att skriva?

Oj, det finns många saker som är bra. Jag gillar att jag kan göra det i mysbyxor och fult hår. Och att jag kan äta chips samtidigt. Och att det faktiskt är jättekul. Och att jag får bestämma hela tiden. (I alla fall när jag skriver själv, annars får jag i alla fall bestämma halva tiden...) Och sen är det ju väldigt trevligt de gånger det blir en bok av det hela.

Har du ett eller flera bokprojekt i nuläget?

Jag har flera projekt påbörjade och ännu fler planerade, men jag kan bara jobba med ett i taget, så nu ska jag jobba med en skräckroman för vuxna ett tag framöver.

Kan du berätta något om din bok, Wanted, och hur du kom att skriva om Vilda Västern?

Jag har skrivit Wanted tillsammans med Marie Nilsson, som jag gick lärarutbildningen med. Vi är båda historielärare, och fick faktiskt idén under ett studiebesök. Någon av oss kom på att vi borde skriva en bok, och att den borde utspela sig i Vilda Västern. Vi bestämde väldigt snabbt vilka huvudpersonerna skulle vara, och vad som skulle hända. Sedan bestämde vi att vi skulle skriva vartannat kapitel, och berätta var sin persons version av det som hände.

Du har också skrivit en bok för yngre barn, hur var det i jämförelse med ungdomsböcker?

Det gick mycket fortare! På så få sidor hinner man inte krångla till historien så det finns inte en massa saker man måste försöka få ihop och förklara. Den här boken skrev jag tillsammans med Jennie Elverstig, och vi hade väldigt roligt när vi satt och funderade ut vad som skulle hända, och hur bilderna skulle kunna se ut. Att sen få se bilderna på riktigt var så coolt, det blev så mycket bättre än vi nånsin kunnat föreställa oss. Den här boken är väldigt rolig också, kanske lite tokig till och med, så det är alltid kul att få vara med när barn får höra den. Det brukar bli en hel del skratt om man säger så! :)  • Comments(0)//erikachotai.kulturkonsthalsamiljo.eu/#post24